Chata Kostka vyrostla na půdorysu původního rekreačního objektu

Chata Kostka vyrostla na půdorysu původního rekreačního objektu

Redakce | Neděle, 21. leden 2024 |

Přidat na Seznam.cz

V roce 2020 navrhlo 0,5 Studio ve spolupráci s firmou Chytrý dům typovou chatku o rozměrech 5×5 metrů. Investorům této realizace se koncept krychlové chatky moc líbil, potřebovali ale návrh modifikovat na půdorys stávající kamenné základny o rozměrech 7×5 metrů, která zbyla po jejich fyzicky i morálně zastaralém rekreačním objektu. Vznikla tak dvoupodlažní kostka na zastavěné ploše 35 m2, svou dispozicí a velikostí ideální pro rodinnou rekreaci s krásným výhledem do vzrostlé zahrady.

Návrh a realizace chaty Kostka vznikla v úzké spolupráci mezi architektem a realizační firmou, která zpracovávala i konstrukční projekt. Tento postup při návrhu dřevostaveb uplatňuje architektonické studio dlouhodobě, protože díky odladění projektu již ve fázi studie se nejlépe daří dotáhnout návrh do konce. A to včetně detailů v interiéru, které ve výsledku definují kvalitu stavby a příjemné využívání domu.

DrevoaStavby.cz Chata KostkaDrevoaStavby.cz Chata Kostka

 

Do domu se vstupuje skrze posuvné dveře z terasy. Přízemí je koncipováno jako společný prostor pro vaření, stolování i odpočinek. Nachází se zde také WC se sprchovým koutem a technickým zázemím pod schody do patra.

DrevoaStavby.cz Chata KostkaDrevoaStavby.cz Chata Kostka

 

Na výraznou kuchyňskou linku navazují kamna, která slouží nejen k vaření, ale zaplňují v chladnějších dnech prostor uklidňujícím praskáním ohně. Dominantním prvkem přízemí jsou velká prosklená okna, po jejichž odsunutí dochází k propojení interiéru s terasou. Ta se v létě stává součástí obytného prostoru.

DrevoaStavby.cz Chata KostkaDrevoaStavby.cz Chata Kostka

 

Patro slouží především ke spánku a uložení osobních předmětů. Skrze pásové okno umožňuje výhled do krajiny. V celém interiéru jsou použity smrkové palubky, podtrhující pravou chatařskou atmosféru. Kontrastem ke světlému dřevu jsou černé zámečnické technické prvky. Hra s rastrem a členěním na stropě v přízemí příjemně formuje prostor.

DrevoaStavby.cz Chata Kostka

 

Návrh je charakteristický svými kontrasty a dialogy mezi zahradou a domem, interiérem a exteriérem, výraznou hmotou a dokonalým splynutím. Díky černé fasádě chata maximálně zapadá do okolní přírody, laťování z opáleného dřeva se proměňuje pod úhlem dopadajícího světla a jeho členitost evokuje kůru okolních stromů.

DrevoaStavby.cz Chata Kostka

 

Informace o chatě Kostka


  • Plocha: obytná plocha 50 m2, terasa 20 m2
  • Návrh: 2020, 0,5 Studio
  • Projekt: 2020, Chytrý dům s.r.o.
  • Realizace: 2021–2023, Chytrý dům s.r.o.

DrevoaStavby.cz Chata Kostka

 

Autor článku: Dagmar Česká pro časopis DŘEVO&stavby


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop